Mango lassi

0

Lassi to tradycyjny indyjski napój, przyrządzany na bazie jogurtu lub maślanki, z mango i mieszanką przypraw. Przewodniki mówią, że można go dostać w każdej indyjskiej restauracji i że jest idealny w zasadzie w każdej sytuacji;) Spróbuj go połączyć z pikantnymi potrawami, bo świetnie łagodzi ostrość papryczek chilli.

Mango lassi

  • 1 duże dojrzałe mango
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 0,25 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki cukru (jeśli mango jest bardzo słodkie, zmniejsz ilość cukru)
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta szafranu (jeśli masz w domu, specjalnie nie kupuj;)
  • szklanka kostek lodu
  • opcjonalnie: listki mięty lub małe kawałeczki mango do podania

Jak pewnie się domyślasz, wykonanie jest banalne – wystarczy wrzucić wszystko do blendera i porządnie zmiksować ;) Mango lassi podawaj schłodzone. Jeśli traktujesz to jak orzeźwiające smoothie, możesz dodać listek świeżej mięty lub kawałeczki mango.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter