Marides, czyli małe rybki

6

Lubicie rybki? Ja bardzo. Niezależnie od tego, czy są duże czy małe, smażone czy pieczone, lekko panierowane czy saute… Mogłabym je jeść dosłownie na okrągło :) Dziś proponuję Wam klasyczne danie kuchni śródziemnomorskiej. Marides, czyli smażone małe rybki – pyszne i zdrowe :)

Marides czyli małe rybki

  • 1 kg małych rybek
    (szprotki, sardele, okonki, sardynki)
  • 200 g mąki
  • 3 cytryny
  • 1 łyżka soli morskiej
  • olej do smażenia

Zacznij od przygotowania rybek – wypatrosz je, umyj i osusz. Teraz panierowanie! Niech Cię nie przestraszy konieczność obtaczania każdej małej rybki w mące – mamy na to sposób :) Weź sporą foliową torebkę, wsyp do niej mąkę i sól, dokładnie potrząsaj, aż mąka wymiesza się z solą. Następnie wrzuć do środka wszystkie rybki – i znowu potrząsaj, aż rybki same się otoczą panierką.

Rybki smaż partiami na rozgrzanym oleju słonecznikowym. I już – Twoje marides są gotowe! :)

Komentarze6 komentarzy

Napisz komentarz