Mazurek kajmakowy z migdałami

6

Mazurek kajmakowy to mój wielkanocny must have – głównie dlatego, że zajada się nim moja… mama. I robi to z wręcz nieprzyzwoitą zachłannością ;) Wersja z migdałami to eksperyment, bo w oryginale są posiekane orzechy – wtedy mazurek smakuje jak najprawdziwszy snicers. Podam wam zatem obie wersje, wykorzystajcie tę, która przemawia do was bardziej lub… obie :)

  • 400 g mąki krupczatki
  • 250 g miękkiego masła
  • 4 ugotowane na twardo żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki – czyli ostudzone żółtka (najlepiej przetrzyj je przez sitko lub rozkrusz), przesianą mąkę, proszek do pieczenia i miękkie masło – posiekaj razem nożem, a następnie szybko zagnieć ciasto. Jeśli coś nie będzie Ci się kleiło możesz dodać np jedną łyżkę oleju – czasem tak robię, gdy chociażby sypnie mi się za dużo kupczatki. Ciasto owiń w folię, umieść w lodówce na godzinę. Po tym czasie wyjmij je, rozwałkuj, wyklej blaszkę lub formę do pieczenia, ponakłuwaj widelcem i piecz w temp. 180 stopni przez ok. 20 min. Gdy ciasto będzie złote wyjmij je z piekarnika i odstaw, by ostygło.

  • 1 puszka gotowej masy krówkowej/ kajmakowej (mleko zagęszczone)
  • 100 g miękkiego masła*
  • 100 g płatków migdałowych lub orzeszków niesolonych – takich jak fistaszki
  • opcjonalnie: polewa czekoladowa

Teraz ważna uwaga: jeśli lubisz dużo masy, a u mnie w domu im więcej słodkiej masy, tym lepiej, to możesz dać 1,5 puszki kajmaku. Ja zawsze robię 2 mazurki, dlatego mogę spokojnie kupić 3 puszki masy, bo nic się nie zmarnuje :) Im więcej masy, tym mazurek jest słodszy, ale też słabiej trzyma strukturę. Możesz użyć mleka zagotowanego lub tego, które trzeba gotować – ja z czystej wygody wybieram zawsze pierwsze.

W oryginalnym przepisie jest sam kajmak, a więc podgrzewasz lekko puszkę, a potem miksujesz jej zawartość – i wylewasz na ciasto. Możesz jednak dodać miękkie masło, wtedy masa będzie bardziej kremowa. W wersji z masłem dokładnie rozmiksuj samo masło, dodawaj po jednej łyżce kajmaku, a na koniec wszystko wylej na upieczony spód.

Na koniec posyp mazurek płatkami migdałowymi albo posiekanymi orzechami niesolonymi  – prosto z torebki lub podprażonymi na suchej patelni. W wersji z orzeszkami polecam polać całość polewą czekoladową, najlepiej gorzką. Gotowy mazurek odstaw do lodówki, podawaj schłodzony, żeby kajmak trzymał strukturę :)

Mazurek kajmakowy z migdalami

 

Komentarze6 komentarzy

    • Alicja

      Masło masz podane w przepisie (na puszkę mleka ok. 100g), a blacha ok. 35 x 25 cm (to orientacyjne wymiary, bo wiesz jak to z mazurkami – można podwinąć boki albo zrobić cieńszy spód) ;)

  1. Moja wersja Twojego fenomenalnego Mazurka Alicjo!
    Zamiast Kajmaku użyłam rozpuszczonych w kąpieli wodnej krówek,no i zamiast migdałów-orzeszków :)
    Jeszcze dokończyć babki i sernik i można się zrelaksować!
    :)
    Wesołych Świąt!

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter