Miękka pieczeń Drwala

1

Męski przepis na miękką pieczeń, która przy bliższym poznaniu zyskuje charakteru, staje się odważna, żeby nie powiedzieć drapieżna. A gdy przesadzicie z dodatkami (zwłaszcza jednym), przypadkowo znikającymi podczas gotowania, to jeszcze trochę sponiewiera. Ot i cała tajemnica dobrej pieczeni ujęta w jednym zdaniu. I wiecie co? Nie tylko babcie robią dobre pieczenie ;)

Składniki zalewy:

  • 150 g whisky
  • 100 g octu jabłkowego
  • 4 goździki
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy

Składniki pieczeni:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 100 g smalcu
  • 2 cebule
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g whisky
  • 50 g masła
  • sól, pieprz i curry

Miękka pieczeń Drwala

Zaczniemy od zalewy. Tu będzie trochę zabawy, bo wrzucamy wszystkie składniki naraz – musimy je zagotować i potem ostudzić. Studzimy najlepiej wkładając garnek do zimnej wody.

Następnie surowe, opłukane mięso zalewamy przygotowanym wywarem. Jeżeli zależy nam na specyficznym smaku możemy dodatkowo dolać trochę whisky, tak, aby całe mięso byłe pokryte wywarem, ale to nie jest konieczne.

Odstawiamy całość minimum na 12h, ja sugeruję, aby zrobić to wieczorem jednego dnia, aby przed obiadem dnia następnego było gotowe.

Po 12h wyjmujemy mięso i płuczemy w dużej ilości wody. Lekko je suszymy (papierowym ręcznikiem) i następnie obtaczamy mąką. Do mąki dodajemy przyprawy (pieprz, sól i curry).

Gdy mięso będzie obtoczone, smażymy je na smalcu na rozgrzanej patelni. Musimy to zrobić dokładnie i z każdej strony na dużym ogniu. Potem przekładamy mięso do małego garnka lub rondla, dodajemy szklankę wody i dusimy pod przykryciem przez około 3 godziny. W międzyczasie możemy pokroić na plasterki cebulę i podsmażyć na smalcu (na rozgrzanej wcześniej patelni).

Podsmażoną cebulę dodajemy do duszącego się mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Gdy będzie się zbliżała 3 godzina duszenia… dodajemy masło oraz 50g whisky. Zostawiamy całość na jeszcze 10-15 min i gotowe.

Komentarze1 komentarz

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter