Miętowa panna cotta z rabarbarem

0

Pokazywałam Wam już przepis na najprostszą pannę cottę z rabarbarem (tam wykorzystałam upieczony rabarbar), dziś podzielę się z Wami czymś nieco bardziej pracochłonnym. Miętowa panna cotta z rabarbarowym musem to orzeźwiające połączenie smaków, idealne na letnie wieczory ;)

Miętowa panna cotta z rabarbarem

  • 100 ml mleka
  • 500 ml kremówki
  • szklanka świeżych liści mięty (kilka listów odłóż do podania)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 40 – 50 g cukru
  • laska wanilii
  • 1 -2 łyżki likieru miętowego (lub w ostateczności whiskey;)
  • 200 g rabarbaru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soku malinowego

Do rondelka wrzuć umyte listki mięty, wlej śmietankę, mleko i cukier – podgrzewaj wszystko na bardzo wolnym ogniu ok. 25 min (cukier powinien przestać być wyczuwalny pod łyżką). Przed samym końcem gotowania (dosłownie kilkanaście sekund przed) dodaj likier miętowy. Zestaw z ognia i odcedź.

Następnie odlej ok. pół szklanki miętowej śmietany i rozpuść w niej żelatynę (ja używam do tego trzepaczki). Gdy żelatyna się rozpuści, połącz obie śmietany, wlej do pucharków i odstaw do ostygnięcia, a następnie na kilka godzin do lodówki, by całkiem stężały.

Przygotuj mus rabarbarowy. Rabarbar obierz, umyj, osusz i pokrój na 2 cm kawałki. Następnie wrzuć go rondelka, zasyp cukrem, dodaj wodę i sok malinowy – i wszystko razem gotuj ok 15 min – aż rabarbar się rozgotuje. Jeśli chcesz, by w musie były też całe kawałki owoców, to kilka kawałków rabarbaru wrzuć przed końcem gotowania (tak, by były na ogniu ok. 4 – 5 minut).

Zimny mus rabarbarowy wyłóż na zastygnięte desery. Podawaj schłodzone.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter