Mini frittaty z parmezanem i papryką

0

Jeśli lubisz sprawdzone połączenia podane w nieco mniej tradycyjnej formie, to mini frittaty z parmezanem i papryką z pewnością skradną Twoje serce. Moje skradły już dawno, bo jak tu nie lubić czegoś, co jest pyszne, zawsze wychodzi, a przy tym wygląda jak idealny pomysł na śniadanie do łóżka? :)

Mini frittaty z parmezanem i papryką

  • 6 jajek
  • 1 niewielki brokuł lub średnia cukinia (robiłam obie wersje, z cukinią jest szybciej)
  • 1 czerwona papryka
  • pół cebuli
  • 150 g parmezanu
  • 0,25 szkl. mleka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • opcjonalnie: pieprz czerwony

Zacznij od przygotowania warzyw: umyj i osusz paprykę, następnie pokrój ją w kostkę. Posiekaj także cebulę, a ser zetrzyj na tarce. Jeśli wybierasz wersję z brokułami umyj brokuła, podziel na różdżki i ugotuj al dente. W wersji z cukinią po prostu umyj ją, obierz i pokrój w kostkę.

Przygotuj także kokilki (4 większe lub 6 mniejszych) – spryskaj je tłuszczem w sprayu lub posmaruj oliwą.

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulę (cukinię) i paprykę – duś warzywa kilka minut, aż zmiękną (ok. 5-7 minut). W międzyczasie ubij jajka z mlekiem, dopraw je solą i pieprzem, dodaj parmezan. Do tak przygotowanej masy jajecznej dodaj podduszone warzywa, wymieszaj i wlej całość do kokilek. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj ok. 15-18 min., aż ładnie się zetną. I gotowe! :)

 

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter