Minipizza z cebulą i salami

0

Uwielbiam pizzę. Kojarzy mi się z czymś absurdalnie magicznym :) Z pizzą jest w sumie tak, że najpierw pożeram ją oczami, a jak przychodzi co do czego, to wymiękam po dwóch kawałkach – ale przecież nigdy i tak nie chodzi o samą pizzę, chodzi o to, z kim ją mogę jeść :)

Minipizze z cebulą i salami

Minipipizza z cebulą i salami to piknikowy wariant tradycyjnej pizzy. Idealny na kolację, późne śniadanie, przekąskę do pracy lub wycieczkę. Z podanych proporcji otrzymasz ok. 8 małych placuszków, tak dla 2 osób. Jeśli chcesz mieć więcej przyjemności, zwiększ ilości składników.

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 12 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 8 plastrów salami
  • 8 plastrów pomidora
  • 8 krążków cebuli
  • ok. 50 g sera – parmezan, cheddar lub inny
  • sos pomidorowy

Drożdże połącz z cukrem i 2 łyżkami ciepłej wody tak, aby się rozpuściły. Odstaw na kilkanaście minut w ciepłe miejsce (w tym czasie możesz na przykład pokroić pomidory, salami i cebulę), a potem połącz z mąką i solą. Wyrabiaj ciasto, dolewając ciepłą wodę – tak, by było gęste, jednolite, odchodzące od ręki (powinno Ci pójść mniej niż pół szklanki wody).

Wyrobione ciasto uformuj w kulę, posmaruj oliwą i odstaw pod przykryciem na około 20-30 minut, by podrosło. Po tym czasie znów wyrabiaj ciasto, następnie podziel je na około 8 części. Każdą uformuj w okrągły placuszek.

Placki układaj na wyłożonej pergaminem blaszce. Każdy posmaruj odrobiną sosu pomidorowego, następnie połóż plasterek salami, plaster pomidora, krążek cebuli. Posyp żółtym serem.

Piecz ok. 10 min., do zrumienienia, w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Jeśli chcesz zachować minipizze jako przekąskę na zimno, to brzegi ciasta posmaruj oliwą – dzięki temu pozostaną miękkie.

 

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter