Muffiny amerykańskie

1

Odkąd poznałam Drwala, szczerze uwielbiam wszystko, co amerykańskie :)) Gdy pierwszy raz On zabrał mnie na obiad – czyli mniej więcej kilkanaście godzin po tym, jak mnie po raz pierwszy zobaczył – miałam na sobie szpilki, krótką sukienkę i w ogóle byłam taką ładną, drobną kobietką. Drwa powiedział z entuzjazmem, że ma dla nas idealne miejsce i zabrał mnie do… rasowej, amerykańskiej restauracji z wielkimi porcjami mięsa ;) Jadłam palcami skrzydełka w miodzie, a że mówiąc macham dużo łapkami, to zachlapałam sosem chyba wszystko – z moją sukienką włącznie. Uwielbiam tamten dzień, tamten obiad i tamtego faceta :) i gdy tylko mogę, przemycam w naszej kuchni amerykańskie akcenty.

Muffiny amerykańskie

  • 250 g mąki pszennej
  • 300 g drobnego brązowego cukru
  • małe opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 100 g czekolady (kulki, wiórki lub zwykła czekolada drobno posiekana)
  • 4 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 200 ml wody gazowanej
  • 75 ml mleka

Wszystkie suche składniki (oprócz czekolady) wymieszaj w misce. Dodaj do nich mleko połączone z wodą, a potem wbij jajka. Całą masę połącz, ale tak jak przy muffinach – nie musi być dokładnie. Na koniec wmieszaj we wszystko czekoladowe kuleczki. Tak przygotowane ciasto przełóż do papilotek i piecz ok. 25 min., w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru (najlepiej z dodatkiem wanilii)
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki żelatyny

Gdy Twoje muffiny amerykańskie ostygną, udekoruj je dobrze ubitą bitą śmietaną (z cukrem), wyciskaną ze szprycy. Jeśli chcesz udekorować muffiny wcześniej, a podawać je po kilku godzinach, zanim ubijesz śmietanę, rozpuść żelatynę – w minimalnej ilości gorącej wody. Ostudź ją i wmieszaj do ubijanej śmietany.

Całość udekoruj kolorową posypką.

Komentarze1 komentarz

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter