Muffiny bananowe z orzechami

0

W muffinkach doceniam przede wszystkim trzy rzeczy: ich przesłodką nazwę, niedoskonały, trochę rozczulający kształt i przede wszystkim to, jak łatwo się je robi. Pokazywałam Wam już muffiny czekoladowe, brzoskwiniowe,  jagodowe… teraz pora na banany z orzechami! :)

Muffiny bananowe z orzechami

  • 1,5 szklanki mąki
  • ok. 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • garść obranych orzechów włoskich lub laskowych
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Postępuj tak, jak zawsze z muffinkami: suche razem, mokre razem ;) A więc mąka, soda, cukier i proszek do pieczenia lądują w jednej misce, a olej i jajka w drugiej. Do drugiej, “mokrej miski” dodaj także rozgniecione widelcem banany. Najpierw przemieszaj ze sobą wszystko w każdej z misek (jajka po prostu roztrzep), potem połącz to razem. Na końcu dodaj posiekane orzechy.

Tak przygotowane ciasto nakładaj do papilotek – i tu przypominamy złotą zasadę pieczenia: kuchnia to nie sypialnia, silikon jest bardzo wskazany ;)*

Piecz przez ok. 20-25 min. do tak zwanego „suchego patyczka”. Muffiny bananowe z orzechami, moim zdaniem, najlepiej smakują jeszcze ciepłe:)

Napisz komentarz