Muffiny brzoskwiniowe

0

Jest jedna rzecz, która łączy mnie z Christianem Greyem…- na śniadanie czasem jem muffinki! ;) Wiem, że pewnie smaganie biczem pięknych brunetek przykułoby Twoją uwagę o wiele mocniej, ale może pulchne babeczki też Cię zainteresują? ;)

Muffiny brzoskwiniowe

  • 220 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 2 brzoskwinie (świeże lub z puszki)
  • cukier puder do posypania

Muffiny brzoskwiniowe możesz przygotować na dwa sposoby:

1. Robisz to tak, jak wszystkie inne muffiny, a więc suche składniki do jednej miski (mąka, cukier, proszek do pieczenia), mokre do drugiej (jajka, jogurt, olej, olejek) – i na koniec mieszasz.

lub:

2. Jajka ubij z cukrem, następnie dodaj jogurt, olej i olejek. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość przemieszaj.

Niezależnie od tego, którą opcję wybierzesz, ciasto muffinkowe powinno być bardzo nieidealne;) czyli mieszaj tylko do połączenia składników, trochę niedbale. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę brzoskwinie. Ciasto wlej do papilotek, napełniając je do mniej więcej 3/4 wysokości. Piecz około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni, a po upieczeniu, gdy lekko ostygną, posyp je cukrem pudrem.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter