Muffiny czekoladowo – migdałowe

0

Jak pewnie wiesz muffiny są nie tylko pyszne, obłędnie puszyste i wyjątkowe proste do zrobienia, ale też posiadają cudowną moc poprawiania humoru, gdy wszystko wokół zaczynać nas naprawdę irytować. A gdy w środku takiej babeczki znajduje się porcja afrodyzjaków… – to chyba nie muszę Cię dłużej zachęcać, prawda? ;)

Muffiny czekoladowo-migdałowe

  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów
  • 3 jajka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 5 łyżek dobrego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płatki migdałowe do dekoracji

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Postępuj tak, jak zawsze z muffinkami: suche razem, mokre razem ;) A więc mąka, migdały, kakao, cukier i proszek do pieczenia lądują w jednej misce, a przestudzone masło i jajka w drugiej. Najpierw przemieszaj ze sobą wszystko w każdej z misek (jajka po prostu roztrzep), potem połącz to razem. Tak przygotowane ciasto nakładaj do papilotek – i tu przypominamy złotą zasadę pieczenia: kuchnia to nie sypialnia, silikon jest bardzo wskazany ;)*

Piecz przez ok. 20-25 min. do tak zwanego „suchego patyczka”.

Gotowe muffiny udekoruj płatkami migdałów, możesz je także posypać cukrem pudrem.

*chodzi oczywiście o papilotki/ foremki :)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter