Muffiny czekoladowo-orzechowe

0

Niektórzy mówią, że przez żołądek do serca. Osobiście uważam, że klucz znajduje się nieco niżej… – ale nie zaszkodzi wypróbować także tradycyjnej metody – uwodzenia smakiem ;)

Chocolate muffins

  • 2 szklanki mąki
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 125 g rozpuszczonego masła
  • ok. pół szklanki orzechów laskowych
  • 0,75 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub po prostu miąższ z laski wanilii)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Posiekaj – maksymalnie drobno – czekoladę i orzechy. Postępuj tak, jak zawsze z muffinkami: suche razem, mokre razem ;) A więc mąka, czekolada, kakao, orzechy, cukier, proszek i sól lądują w jednej misce, a mleko, przestudzone masło i jajka w drugiej. Najpierw przemieszaj ze sobą wszystko w każdej z misek (jajka po prostu roztrzep), potem połącz to razem. Tak przygotowane ciasto nakładaj do papilotek – i tu przypominamy złotą zasadę pieczenia: kuchnia to nie sypialnia, silikon jest bardzo wskazany ;)*

Piecz przez ok. 20-25 min. do tak zwanego “suchego patyczka”.

*chodzi oczywiście o papilotki/ foremki :)

 

Napisz komentarz