Muffiny z jagodami II

1

Jest jedna rzecz, która łączy nas z Christianem Greyem… nie, wcale nie mówimy o wyrywaniu lasek na ckliwe historie z dzieciństwa (och te szare oczy czteroletniego chłopca….) ani o zatrudnianiu pomocy domowej, by czyściła nasze erotyczne zabawki ;) Chodzi nam o rzecz zupełnie bezpieczną, prozaiczną i… przepyszną: miłość do muffinek jagodowych!

Poniższy przepis to kolejna jagodowa wariacja przygotowana przez nas w ramach propozycji śniadaniowej. Przyznam wam jednak w sekrecie, że nie tylko jagody mają tu swój udział – jako że zabrakło mi ich trochę, a głód naglił, dodałam do ciasta kilka łyżek wiśni. Efekt był obłędnie… wilgotny ;)

Muffiny z jagodami II

  • 1 jajko
  • 125 ml oleju
  • szklanka mleka
  • 350 g mąki
  • 130 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok 200 g jagód – albo wiśni na przykład – świeżych, mrożonych lub w syropie

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Postępuj tak, jak zawsze z muffinkami: suche razem, mokre razem ;) A więc mąka, cukier, cukier waniliowy, szczypta soli i proszek do pieczenia lądują w jednej misce, a mleko, olej i jajko w drugiej. Najpierw przemieszaj ze sobą wszystko w każdej z misek (jajka po prostu roztrzep), potem połącz to razem. Na koniec dodaj jagody (albo wiśnie – albo inne owoce o podobnych właściwościach) i delikatnie wymieszaj.

Tak przygotowane ciasto nakładaj do papilotek i wstawiaj do piekarnika. Piecz ok. 19- 24 min, obserwując czy są już ładnie zrumienione.

Gotowe muffiny jeszcze lepiej smakują z odrobiną miodu, bezwstydnie spływającego po paluszkach ;) Smacznego!

Komentarze1 komentarz

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter