Muffiny marchewkowe z daktylami – bez cukru

5

Ten przepis obiecałam wam kilka tygodni temu, stąd jego nieco wielkanocne klimaty. Nic jednak straconego, bo muffiny marchewkowe są świetną przekąską na każdy dzień w roku ;) Robi się je jakieś 10 minut dłużej od najprostszych muffinek, bo trzeba namoczyć na chwilę daktyle i rodzynki, ale wilgotność, jaką dzięki temu zyskują rekompensuje wszystko! :)

Muffiny marchewkowe z daktylami

  • 400 g drobno startej marchewki
  • 400 g mąki pszennej
  • 120 g daktyli (+ 200 ml wody do namoczenia)
  • 120 g dużych, słodkich rodzynek (na przykład koryntki)
  • 200 ml oleju
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kardamonu

Do rondelka wrzuć daktyle i rodzynki, zalej je wodą, zagotuj całość i odstaw na kilka minut.

Włącz piekarnik – ustaw go na 170 stopni. Teraz standardowo wymieszaj suche składniki razem: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i kardamon. Pora na składniki mokre: nasiąknięte wodą bakalie zblenduj, następnie dodaj do nich jajka i olej, całość wymieszaj. Suche składniki stopniowo dodawaj do mokrych, cały czas mieszając wszystko łyżką (nie musi być dokładnie). Na koniec dodaj startą marchew.

Tak przygotowane ciasto przełóż do papilotek i piecz ok. 25 min. Ostudzone muffiny możesz udekorować bitą śmietaną (połączoną np z mascarpone), białą czekoladą lub na przykład lukrem. I gotowe! :)

Komentarze5 komentarzy

  1. Najlepsze ciasto ever!!!

    Robie z ananasem pokrojonym w drobna kostke zamiast rodzynek i daktyli, ale chetnie po weekedzie sprawdze Twoja wersje. :-)

  2. Właśnie robię :) ale nie dostałam daktyli, wiec dzieci wybrały morele. Zobaczymy jak bedą im Smakować bez dodatku cukru ;)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter