Muffiny różane

0

Muffiny różane to delikatna, puszysta, a przy tym namiętnie wilgotna propozycja deseru lub rozkosznej przekąski. Swój różany aromat – wyczuwalny także w smaku – zawdzięczają wodzie różanej. Jeśli jeszcze jej nie macie w kuchni, zastanówcie się nad zakupem, bo przydaje się naprawdę często ;)

Muffiny różane

  • 180 g mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli (ale taka malutka)
  • 120 g miękkiego masła
  • 85 ml mleka
  • 2 łyżeczki wody różanej
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki rodzynek (jeśli lubisz)

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszaj w jednej misce. W drugiej utrzyj masło z drobnym cukrem. Do masy maślanej dodaj jajka i wodę różaną, wszystko razem dokładnie zmiksuj. Teraz dodaj składniki suche (czyli miska z mąką) i znów miksuj, aż otrzymasz jednolitą masę. Rodzynki, jeśli ich używasz, dodaj na koniec.

Tak przygotowane ciasto nakładaj do papilotek – i tu przypominamy złotą zasadę pieczenia: kuchnia to nie sypialnia, silikon jest bardzo wskazany ;)*

Piecz przez ok. 20-25 min. do tak zwanego „suchego patyczka”.

*chodzi oczywiście o papilotki/ foremki :)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter