Muffiny z czarną porzeczką

0

Lubię muffiny, bo robi się je niesamowicie łatwo – i w zasadzie zawsze wychodzą. Pokazywałam Wam już muffiny z różnymi owocami, teraz kolej na wersję z czarną porzeczką, której lekko cierpki smak idealnie przełamuj słodycz samego ciasta. Zaczynajmy! :)

Muffiny z czarną porzeczką

  • 280 – 300 g czarnej porzeczki
  • 280 g mąki
  • 80 g cukru
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 ml maślanki
  • 120 ml oleju
  • 1 jajko

To kolejny przepis z kategorii: „tak prosty, że zrobiłabyś go nawet przykuta kajdankami do łóżka. Byleby to łóżko było niedaleko piekarnika” ;)

Wszystko co suche (oprócz porzeczki), wymieszaj w jednej misce. Wszystko, co mokre (jajko, olej, maślankę) – wymieszaj w drugiej. Następnie połącz wszystko razem, dodając umytą czarną porzeczkę. Mieszaj niedokładnie, od niechcenia, oby tylko składniki stały się jedną całością. Jeśli uznasz, że ciasto jest za gęste, możesz dolać troszkę oleju lub maślanki. Ciasto wyłóż do papilotek i piecz przez 25 min. w temp. 180 stopni.

Rada nr 1: możesz odłożyć kilka gałązek porzeczki i udekorować nimi upieczone muffiny.

Rada nr 2: kuchnia to nie sypialnia, silikon jest w niej bardzo wskazany (mówię oczywiście o papilotkach) ;)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter