Muffiny z rabarbarem

4

Moje spontaniczne wizyty na targu z warzywami zawsze kończą się tak samo – wypatrzę, dajmy na to, piękny rabarbar, przyniosę go do domu bez konkretnego planu kulinarnego, a potem Drwal przez tydzień codziennie ten rabarbar podjada, a ja zawzięcie testuję wyszperane przepisy. Były już ciastka francuskie z rabarbarem i pistacjami, czas na muffiny z rabarbarem! I czuję, że to jeszcze nie koniec ;) 

Muffiny z rabarbarem

  • 2,5 szkl. mąki
  • 1,4 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (mam na myśli taki z wanilią)
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 3 laski rabarbaru

Muffiny z rabarbarem robisz to tak, jak wszystkie inne muffiny, a więc suche składniki do jednej miski (mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda, szczypta soli), mokre do drugiej (najpierw mleko z octem winnym, potem olej i jajko) – i na koniec mieszasz.

Mieszaj tylko do połączenia składników, trochę niedbale. Na koniec dodaj pokrojony na ok. 0,5 cm kawałki rabarbar (zostaw łyżkę lub dwie do wmieszania do kremu). Ciasto wlej do papilotek, napełniając je do mniej więcej 3/4 wysokości. Piecz około 20-22 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, a po upieczeniu, gdy lekko ostygną, udekoruj je kremem:

  • 150 g serka śmietankowego (takiego jak philadelphia)
  • 40 g miękkiego masła
  • 0,7 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżka lub dwie pokrojonego rabarbaru

Serek, masło, cukier i cukier waniliowy zmiksuj na jednolitą masę. Na koniec wmieszaj rabarbar – i gotowe! :)

Komentarze4 komentarze

  1. Wygląda przepysznie:-) uwielbiam rabarbar (ciasto, kompot, sok) to teraz dojdzie inna uczta dla podniebienia;-)
    Przynajmniej będę miała co przyrządzić na Dzień Matki, bo nie miałam pomysłu na prezent;-);-)

  2. Robie jutro! Wygladaja zjawiskowo…
    Rabarbar uwielbiam pod kazda postacia. <3
    Kompot juz ugotowany i wlasnie chlodze. :-) zakupy robie podobnie ;-)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter