Mus czekoladowy z truskawkami

3

Mus… to słowo samo w sobie jest takie powłóczyste, że wiadomo dlaczego powstało. Mus kusi, mus czekoladowy kusi podwójnie… a gdy dodasz do tego truskawki to trochę jak zdrada. Ale spokojnie… nikomu nie powiem. Poniżej przepis na czystą rozkosz – mus czekoladowy z truskawkami.

mus czekoladowy z truskawkami

  • 100 g gorzkiej czekolady (tabliczka)
  • 100g mlecznej czekolady (tabliczka)
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 300 g truskawek
  • kilka listków mięty

Zacznijmy od tego, że przygotowanie musu jest strasznie proste, zwłaszcza gdy porównamy to z emocjami, jakich dostarcza nam dobry mus… przygotowany własnoręcznie.
Na początek jednak ostudźmy śmietankę. Musisz ją mocno schłodzić np. wstawiając do zamrażarki. W tym czasie rozpuść czekoladę. Najlepiej zrobić to, gdy w większy garnek wlejemy wodę, do której włożymy mniejszy garnek z pokruszoną czekoladą. Pod wpływem temperatury czekolada powoli roztopi się bez przypalania i nieprzyjemnych zapachów. Pozostaw tak czekoladę do czasu, aż się roztopi, a następnie pozwól jej lekko wystygnąć. W międzyczasie schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Kiedy czekolada przestygnie dolej ją stopniowo do śmietanki i mieszaj. Tak wykonany mus wstaw do lodówki na kilkanaście minut.

Na schodzonym deserze poukładaj wcześniej umyte i pokrojone truskawki oraz listki mięty.

Pozostało zatroszczyć się o anturaż – chyba, że zamierzasz pobawić się musem sama… w końcu każdy zasługuje na chwilkę zapomnienia. W przypadku zabawy we dwoje, pozwól partnerowi wylizać półmisek… niech nabiera wprawy ;)

Komentarze3 komentarze

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter