Mus waniliowy

1

Waniliowy – pierwsze skojarzenie? Waniliowy seks? Blisko! Waniliowy mus… to nie ta skala emocji, ale daje namiastkę delikatności, powolności i wrażenia, że taka przyjemność nie powinna się kończyć. Sami sprawdźcie, co można wyczarować z laski… wanilii.

Mus waniliowy

  • 1 laska wanilii
  • 250 g białej czekolady (2,5 tabliczki)
  • 3 jajka
  • 30g cukru pudru
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 15g masła
  • kakao lub mini beza do ewentualnej ozdoby

Zacznijmy całą operacją od małej kąpieli… niestety będziemy kąpać czekoladę, a dokładniej – rozpuszczać ją. W tym celu do dużego garnka nalej dużo wody, podgrzej ją, a następnie włóż do niego mniejszy garnuszek, umieść w nim pokruszoną czekoladę – i niech się rozpływa ta podstawa rozkoszy. W międzyczasie ubij śmietanę i wstaw ją do lodówki.

Gdy czekolada już będzie gotowa dodaj do niej masełko – około jednej łyżki. Teraz zabieramy się za jajka, musimy je niestety potłuc i oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszaj razem z cukrem i miąższem z laski wanilii. Gdy już całość będzie dobrze wymieszana, dolej powoli masę czekoladową, cały czas mieszając. Do masy dodaj wcześniej ubitą śmietanę. Dodaj też ubite białka z jajek.
Przygotowywany mus dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.

Po ostudzeniu możemy przejść do konsumpcji. Możesz oczywiście przełożyć wszystko grzecznie do mniejszych miseczek, udekorować bezą lub kakaem i zjeść zastanawiając się gdzie popełniłaś błąd… lub też, właśnie, jeszcze raz – z czym kojarzy Ci się wanilia? ;)

Komentarze1 komentarz

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter