Muszle zapiekane – z szynką, serem i papryką

0

Makaron conchiglioni, nazywany muszlami makaronowymi, to jedno z moich ostatnich odkryć – w dodatku dokonane za sprawą waszych komentarzy. Nie chodzi oczywiście o to, że nigdy w życiu nie widziałam makaronowej muszli, po prostu do tej pory jakoś nie czułam wewnętrznej potrzeby, by sprawdzać, jak to jest zabawić się z nimi we własnej kuchni ;) Sprawdziłam to jednak i muszę wam powiedzieć, że jestem zachwycona! Nie dość, że to makaron (a my kochamy kluski wszelakie), to jeszcze jak ładnie wygląda! Przetestowałam różne rodzaje farszu, więc przygotujcie się na wysyp przepisów. Dziś wersja bardzo bezpieczna, która powinna posmakować każdemu. Bo czy znacie kogoś, kogo nie lubi szynki, sera i pysznej, zapiekanej kluseczki? :)

Muszle zapiekane - z szynką, serem i papryką

  • 20 dużych muszli makaronowych (conchiglioni)
  • 100 g szynki
  • 120 g sera feta
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 papryka (żółta lub czerwona)
  • 1 duży pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pora
  • kilka gałązek kopru
  • 2 -3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól (do gotowania makaronu)

Zacznij od przygotowania makaronu. Ugotuj go na półtwardo w osolonej wodzie, następnie przepłucz zimną wodą i osusz.

Przygotuj składniki na farsz, a więc dokładnie umyj paprykę, pomidora i koper, obierz czosnek, oczyść pora. Wszystkie składniki poza czosnkiem (czyli paprykę, szynkę, pomidora, koper, ser feta) drobno posiekaj, ale jeszcze ich nie mieszaj.

Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pokrojoną paprykę. Duś ją kilka minut, a następnie dodaj posiekanego pora, pokrojoną w kosteczkę szynkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek – całość smaż na niewielkim ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Zestaw z ognia do przestudzenia.

W misce wymieszaj ser feta oraz pomidory, następnie dodaj do tego zawartość patelni, tarty parmezan oraz koper. Całość dokładnie wymieszaj, doprawiając świeżym pieprzem.

Tak przygotowanym farszem napełniaj ugotowane muszle. Ułóż je dość ciasno w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub formie do zapiekanek (jak nie będą ciasno, to nie zachowają kształtu) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. ok. 8 min.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter