Nadziewane jabłka na ciepło

0

Znacie to uczucie, gdy po zjedzeniu piętnastej czekoladki zaczynacie żałować, że jednak nie zjedliście jabłka? Ja też nie ;) Mimo wszystko czasem dopada nas (mnie i Drwala) podstępna myśl, że może by tak jednak zjeść dla odmiany coś zdrowego? I wtedy na przykład, zamiast sięgać po szesnastą czekoladkę, sięgamy po nadziewane jabłka na ciepło.

Nadziewane jabłka na ciepło

  • 4 jabłka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 banan
  • 2 łyżki orzechów (dowolnych)
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki migdałów
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie jest banalne, a lista składników w zasadzie dowolna. Jedyne, o czym tak naprawdę musisz pamiętać to to, by nafaszerować jabłka bakaliami, lekko dosłodzić cukrem i miodem (lub samym miodem) i potem zapiec. W tym celu umyj dokładnie jabłka, odkrój górę, wydrąż łyżeczką gniazda – z lekkim zapasem, aby nie została żadna skórka lub pestka. Do tak przygotowanych jabłek włóż bakalie wymieszane z pokrojonym bananem, jogurtem, cukrem, miodem i cynamonem. Na farsz, zanim jeszcze przykryjesz go górną częścią jabłka, połóż odrobinę masła.

Tak przygotowane jabłka ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz ok. 30 min w temp. 220 stopni. Podawaj na ciepło.

 

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter