Najlepsza sałatka warstwowa

2

Moja ulubiona sałatka warstwowa, którą robię tak często, że czasami mam już dość ;) Robienia oczywiście, a nie jedzenia, bo jedzenie raczej nam się nie nudzi :))

Sałatka sprawdza się na każdą okazję, każdą porę roku i każdy głodny żołądek, niezależnie od tego, czy udekorujemy ją tymi bzami, czy też nie. A teraz przejdźmy już do rzeczy, czyli do przepisu:

  • pół dużego ogórka
  • 1 torebka ugotowanego ryżu
  • ok. 30 g szynki
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • mała puszka fasoli czerwonej
  • pęczek szczypiorku
  • 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego
  • 1 szklanka majonezu
  • świeżo mielony pieprz
  • keczup pikantny
  • dekoracja opcjonalna: gałązki natki pietruszki, 4 białka jajek, 1 duży burak, 4 łyżki octu winnego

Składniki podaję tak bardzo orientacyjnie, bo czasem daję więcej szynki, czasem mniej; czasem mam jakieś resztki ugotowanego ryżu, a czasem gotuję specjalnie – no wiecie zresztą jak to jest :)

Przygotowanie sałatki zacznij od ugotowania ryżu i jajek. Potem pokrój wszystkie składniki w kostkę lub po protu posiekaj: żółtka oddzielnie, białka oddzielnie, szynkę, szczypiorek, ogórka. Jeśli decydujesz się na dekorację to dodatkowe żółtka dodaj do poprzednich, a białka przetrzyj tarką, żeby zachowały wiórkowaty kształt :) Majonez połącz natomiast z jogurtem greckim w proporcji 1:1, dopraw świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie szczyptą soli.

Zaczynamy składać sałatkę – warstwami od dołu, najlepiej w szklanej misce. Najpierw ogórek, potem ryż, na to połowa sosu majonezowo-jogurtowego, potem szynka, na szynkę keczup (tak polej w kratkę po prostu), potem białka jajka, odcedzona czerwona fasola, znowu reszta sosu majonezowo-jogurtowego, szczypiorek i żółtka białka.

Jeśli robisz bez dekoracji, to zamień szczypiorek i żółtka miejscami, by to szczypiorek był na górze. Jeśli chcesz zabawić się w bzy to umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę (byle jaką) buraki, następnie wrzuć je do garnka, zalej wodą, dodaj ocet i zagotuj. Gotuj przez 25 min, a potem odstaw do ostygnięcia (niech po prostu nie będzie to wrzątek). Gdy woda przestygnie wybierz buraczaną kostkę, wrzuć część startych białek, poczekaj aż nabiorą koloru, wylej na sitko i poczekaj, aż trochę przeschną. I teraz możesz układać swoje bzy :)

Najlepsza sałatka warstwowa

Komentarze2 komentarze

  1. Przepis zapisuję do realizacji w najbliższym czasie :-) Świetna dekoracja😍 Skąd Ty Alicjo bierzesz te fantastyczne pomysły?

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter