Naleśniki z awokado

0

Pamiętacie o tym, że awokado jest afrodyzjakiem? Mam nadzieję, że tak, bo to główny powód, dla którego tak często po nie sięgamy ;) Tym razem w zupełnie nowej, naleśnikowej odsłonie:

  • 150 ml mleka
  • 100 ml wody gazowanej
  • ok. 250 g mąki
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki oliwy + odrobina oleju do smażenia
  • szczypta soli

Ok, na pewno wiesz jak się robi naleśniki. Łączysz wszystko, rozgrzewasz patelnię, dajesz odrobinę oleju, a potem zgrabnie kręcąc… nadgarstkiem, podrzucasz naleśniki w powietrzu ;) A teraz pora na farsz:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 120 g twarogu lub pasty twarogowej (*opcjonalnie: łyżka gęstej śmietany)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • kilka listków bazylii
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Obrane awokado pokrój w kostkę lub słupki, następnie skrop oliwą i delikatnie oprósz solą oraz pieprzem. Jeśli używasz białego sera, możesz go lekko osolić i wymieszać z łyżką śmietany – wtedy farsz będzie łatwiejszy do rozsmarowania. Jeśli natomiast – tak jak my – masz czasem pod ręką twarożki smakowe, które mają strukturę puszystej pasty, to zostaw śmietanę w spokoju :)

Teraz składamy: ciepłe naleśniki posmaruj pastą twarogową (lub pokrusz twaróg), połóż na to awokado, posyp posiekaną bazylię – i zwijaj. Drwal czasem polewa je jeszcze delikatnie oliwą, tuż przed samym jedzeniem, ale on po prostu lubi oliwę :)

Nalesniki z awokado

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter