Napój arbuzowy

0

Lato sprzyja sokom, koktajlom, lemoniadom, które wypijam w ilościach przeogromnych :) W zasadzie każdy letni owoc możemy wrzucić do blendera lub wycisnąć z niego ostatnie soki – i mamy gotowy napój. Ja lubię jednak podrasować każdy owoc innym smakiem, bo to już prawie jak eksperyment kulinarny ;)

Napój arbuzowy

  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza
  • ok. 10 truskawek (ja je wcześniej mrożę)
  • 3 szklanki wody*
  • sok z połowy niewielkiej limonki
  • świeża mięta i kostki lodu do podania

Od razu wyjaśnię o co chodzi z wodą: wlałam jej tak dużo, bo chciałam uzyskać coś pomiędzy wodą arbuzowo-truskawkową a napojem. Jeśli chcesz mieć typowy sok lub smoothie to możesz zmniejszyć ilość wody lub całkowicie z niej zrezygnować. Pamiętaj też, że trochę wody uzyskasz z wrzucanych kostek lodu.

Arbuza, truskawki, wodę i sok z limonki zblenduj, a następnie przecedź przez sitko, by pozbyć się pestek z owoców. Podawaj z kostkami lodu (jeśli na zewnątrz jest gorąco:) i świeżą miętą. I gotowe!

Napój arbuzowy przechowuj w lodówce.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter