Omlet z pieczarkami i szpinakiem

0

Lubicie omlety? ja bardzo, o ile oczywiście zechce mi się ruszyć tyłek z kanapy i zrobić na śniadanie coś innego niż kanapki ;) Tym razem w wersji z pieczarkami i szpinakiem:

Omlet z pieczarkami i szpinakiem

  • 70 g pieczarek
  • 70 g szpinaku
  • ser typu mozarella
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżeczki mąki
  • świeżo mielony pieprz
  • masło do smażenia

Zacznij od opłukania szpinaku i obrania pieczarek, pokrój pieczarki na plasterki. Następnie rozgrzej masło, podsmaż na nim pieczarki, dodaj szpinak i podduś kilka minut, aż szpinak opadnie. Przerzuć to np na talerz, bo za chwilę będziesz potrzebować patelni :)

Jajka, mąkę i mleko roztrzep w misce, dopraw świeżo mielonym pieprzem i wlej na rozgrzane masło. Smaż na niewielkim ogniu do momentu, aż wierzch się zetnie – co jakiś czas ruszaj patelnią, aby omlet nie przywarł do dna. Nie przewracaj.

Gdy wierzch będzie już ścięty, wyłóż szpinak i pieczarki, a następnie pokryj całość rozdrobioną mozarellą. Przykryj omlet i smaż na wolnym ogniu do momentu, aż ser się rozpuści.

Omlet z pieczarkami i szpinakiem podawaj od razu po usmażeniu, składając go na pół – na przykład z rukolą :)

 

Napisz komentarz