Omlet z truskawkami

0

Jeżeli po ciężkiej nocy myślicie o czymś, co szybko postawi Was na nogi, to możecie mi wierzyć – nie ma nic lepszego niż omlet zwłaszcza w wersji z truskawkami. Nawet popularna, regeneracyjna, poranna jajecznica przegrywa z tym (drugim) śniadaniem. Bo pierwsze konsumujemy jeszcze w łóżku… chwilka relaksu i można zabierać się za przygotowanie.

Omlet z truskawkami

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżeczki (około 30g) masła klarowanego
  • 2 łyżeczki (około 30g) śmietanka kremówki
  • pół szklanki truskawek
  • sól do smaku
  • cukier puder do posypania

Zaczniemy od jajka, co jest dość oczywiste przy pracach ręcznych przy omlecie. Musimy je zmiksować z łyżeczką zimnej wody i solą. Do powstałej masy dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy.
W międzyczasie rozgrzewamy patelnię i topimy na niej łyżeczkę masła. Kiedy masło się roztopi ostrożnie wylewamy masę na patelnię. Omlet musimy usmażyć oczywiście z dwóch stron, dodając troszeczkę masła podczas przewracania, aby uniknąć przypalenia.
Kiedy omlet będzie gotowy przygotowujemy śmietanę. Musimy ją dokładnie ubić, co po porannych doświadczeniach nie powinno być dla nas czymś skomplikowanym ;) Zostało jeszcze tylko przygotowanie truskawek. Myjemy, kroimy na kosteczkę, przekładamy omlet ubitą śmietaną i truskawkami – i gotowe.
Na koniec wg uznania ślicznie posypujemy cukrem pudrem lub resztką śmietany rysujemy serduszko – albo inny symbol jakim chcemy obdarzyć partnera ;)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter