Omlet z ziołami

0

Lubię omlety, choć mam wrażenie, że pękam po nich z przejedzenia. Na szczęście wystarczy trochę poleżeć i uczucie „połknęłam właśnie balonik” po jakimś czasie znika :) Co więcej – choć omlety są podobno typowo śniadaniowe, to ja potrafię je smażyć w dowolnej porze dnia :)

Omlet z ziołami

  • 3 jajka
  • 2 łyżki (płaskie) śmietany 22%
  • 2 łyżki wody gazowanej
  • 1 łyżeczka* natki pietruszki
  • 1 łyżeczka tymianku lub bazylii
  • 1 łyżeczka szczypiorku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła do smażenia

*mam na myśli 1 łyżeczkę posiekanych ziół

Jajka wbij do miski, roztrzep je widelcem, następnie .dodaj wodę gazowaną i śmietanę – połącz wszystko. Wsyp posiekane zioła – pietruszkę, tymianek lub bazylię (możesz dać i to, i to), połowę szczypiorku. Dopraw solą i pieprzem.

Na rozgrzanej patelni rozpuść masło. Smaż omlet na wolnym ogniu, od czasu do czasu ruszając patelnią, aby omlet z ziołami do niej nie przywierał. Gdy jajka się zetną, możesz delikatnie przerzucić ciasto na drugą stronę – ja wolę jednak smażyć tylko z jednej strony, pod przykryciem, aż widzę, że ciasto jest dobrze ścięte.

Omlet podawaj od razu po przygotowaniu, posypując pozostałym szczypiorkiem.

Napisz komentarz