Omlet z ziołami

0

Lubię omlety, choć mam wrażenie, że pękam po nich z przejedzenia. Na szczęście wystarczy trochę poleżeć i uczucie „połknęłam właśnie balonik” po jakimś czasie znika :) Co więcej – choć omlety są podobno typowo śniadaniowe, to ja potrafię je smażyć w dowolnej porze dnia :)

Omlet z ziołami

  • 3 jajka
  • 2 łyżki (płaskie) śmietany 22%
  • 2 łyżki wody gazowanej
  • 1 łyżeczka* natki pietruszki
  • 1 łyżeczka tymianku lub bazylii
  • 1 łyżeczka szczypiorku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła do smażenia

*mam na myśli 1 łyżeczkę posiekanych ziół

Jajka wbij do miski, roztrzep je widelcem, następnie .dodaj wodę gazowaną i śmietanę – połącz wszystko. Wsyp posiekane zioła – pietruszkę, tymianek lub bazylię (możesz dać i to, i to), połowę szczypiorku. Dopraw solą i pieprzem.

Na rozgrzanej patelni rozpuść masło. Smaż omlet na wolnym ogniu, od czasu do czasu ruszając patelnią, aby omlet z ziołami do niej nie przywierał. Gdy jajka się zetną, możesz delikatnie przerzucić ciasto na drugą stronę – ja wolę jednak smażyć tylko z jednej strony, pod przykryciem, aż widzę, że ciasto jest dobrze ścięte.

Omlet podawaj od razu po przygotowaniu, posypując pozostałym szczypiorkiem.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter