Omlet ze szparagami

0

Lubicie omlety? Ja bardzo. Gdyby nie to, że robi się je nieco dłużej niż zwykłą kanapkę, to jadłabym je codziennie na śniadanie. Cóż, pozostaje mi mieć nadzieję, że Drwal weźmie sobie do serca ten wpis ;)

Omlet ze szparagami

  • 4 jajka
  • 6 szparagów zielonych
  • pół pęczka świeżego kopru
  • 50 g twardego sera
  • 3 łyżki oliwy lub masła
  • 1/4 szklanki śmietanki
  • pieprz
  • szczypta soli i cukru

Odetnij twarde końcówki szparagów, następnie gotuj je (te z główkami;) ok. 3-4 minut w wodzie z dodatkiem szczypty soli i cukru. Jajka roztrzep ze śmietanką, dodaj posiekany koperek i dopraw pieprzem.

Na patelni rozgrzej oliwę lub masło, wylej na to masę jajeczną. Ułóż szparagi i smaż pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż masa się zetnie. Przed samym końcem posyp całość startym lub pokrojonym serem.

Omlet ze szparagami podawaj od razu po przyrządzeniu.

Napisz komentarz