Ostra salsa i chipsy z tortilli

0

Zestaw, który zrobisz w niecałe pół godziny. Wystarczy puszka kukurydzy, pomidor i papryka, garść ostrych przypraw i placki tortilli – i oczywiście ktoś, kogo zechcesz tym nakarmić;)

Ostra salsa i chipsy z tortilli

Ostra salsa i chipsy z tortilli krok po kroku:

Zacznijmy od salsy

  • 1 awokado
  • puszka dobrej kukurydzy (ok. 350 g)
  • 2-6 papryczek chilli (zależy od tego, jak ostrą jazdę lubicie;)
  • 1 pomidor
  • 1 niewielka czerwona papryka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka posiekanej kolendry
  • pół cytryny
  • szczypta soli i pieprzu

Najpierw przygotuj składniki: pomidora musisz sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. W równie drobną kosteczkę pokrój paprykę, chilli (zanim dotkniesz chilli zerknij do tego tekstu) oraz obrane awokado. Wszystkie warzywa wrzuć do miski, dodaj także odsączoną kukurydzę i kolendrę. Całość skrop sokiem z cytryny, wlej oliwę, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko i odstaw na godzinę do lodówki (w nagłych wypadkach możesz skrócić ten czas;)

Chipsy z tortilli

  • 2 placki tortilli (możesz oczywiście użyć tylu placków, ile chcesz;) – wystarczy mnożyć porcje)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki lubczyku
  • pół łyżeczki tymianku

Tortille pokrój w trójkąty i ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Lubczyk i tymianek zmieszaj z oliwą – i maczając w tym pędzelek posmaruj trójkąty tortilli. Piecz około 5 minut w temp. 180 stopni, sprawdzając, by się równomiernie złociły. Zauważ, że przepisie jest lubczyk – warto wykorzystać jego moce;)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter