Owsianka kokosowa

0

Odkąd mieszkamy w nowym miejscu, wstąpiła we mnie ochota na nieco zdrowsze odżywianie niż zwykle. „Nieco zdrowsze” nie oznacza oczywiście, że porzuciliśmy krwiste steki, kalmary jedzone o północy i codzienne rytuały z czekoladą! O nie :) Po prostu raz na jakiś czas eksperymentujemy z tym, co nam polecacie, od razu czując się młodsi, piękniejsi i zdrowsi. Tak właśnie czujemy się po moim ostatnim odkryciu, jakim jest owsianka kokosowa. Może nie jest tak pyszna jak muffiny z kawałkami czekolady, ale można po niej zdecydowanie szybciej biegać ;)

Owsianka kokosowa

  • 1 szklanka płatków owsianych (idealnie sprawdzą się górskie, ale użyj takich, jakie masz pod ręką)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (zwykle daję z puszki)
  • 1 łyżka czegoś do słodzenia – cukru, cukru brązowego, ksylitolu, miodu…
  • syrop klonowy
  • szczypta cynamonu
  • dużo świeżych owoców

Na początek porządnie umyj płatki owsiane. Czyli zalej je wodą, opłucz, wylej tę wodę – i rób tak do momentu, aż woda będzie czysta. Gdy płatki będą czyste wlej 1,5 szkl. wody i zagotuj całość. Następnie gotuj je jeszcze przez ok. 10 min, na niedużym ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj mleko kokosowe i cukier i wciąż mieszając gotuj jeszcze 4-5 min. Tu ważna uwaga: gdy nie mam zbyt wiele czasu potrafię zagotować płatki z wodą i cukrem, a mleko po prostu dolać i wymieszać, już bez gotowania. Też działa, choć efekt jest odrobinę słabszy ;) Na koniec polej owsiankę kokosową syropem klonowym, posyp odrobiną cynamonu i wrzuć ulubione owoce. Możesz także dodać odrobinę soku – na przykład pomarańczowego, oby tylko był słodki ;) I gotowe! :)

 

Napisz komentarz