Pain perdu, czyli tosty z pomarańczą

5

Pain perdu, czyli tosty z pomarańczą, to klasyczny przepis kuchni francuskiej. Najlepiej wychodzą z delikatnego chleba pokrojonego w niewielkie kromki, bagietki lub brioszki, ale równie dobrze można użyć „zwykłego” chleba i przekroić zbyt duże kromki na połówki, ćwiartki albo jakkolwiek zechcesz :)

Pain perdu

  • kilka niedużych kromek pieczywa
  • 3 jajka
  • 0,5 szkl. mleka
  • 1 pomarańcza (+ opcjonalnie pomarańcza do podania)
  • 40 g masła
  • 1 łyżka cukru (może być waniliowy)
  • cukier puder do posypania

Zacznij od rozprawienia się z pomarańczą, a więc dokładnie ją wyszoruj, zetrzyj skórkę (nie wyrzucaj, bo się przyda), przekrój i wyciśnij z niej sok. Potrzebujesz mniej więcej pół szklanki.

Następnie weź miskę, wbij do niej jajka, wlej mleko i sok z pomarańczy (pamiętaj – pół szklanki), dodaj cukier i skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie roztrzep, by otrzymać jednolitą masę. W tak przygotowanej masie zanurz kilka kromek pieczywa, by dokładnie się nasączyło.

Na patelni rozgrzej porządnie połowę masła, a następnie ułóż na nim zamoczone wcześniej kromki. Każdą kromkę dodatkowo polej dwiema lub trzema łyżeczkami masy. Smaż ok. 2 minuty na średnim ogniu, potem przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minutki. Gotowe tosty posyp cukrem pudrem, jeśli chcesz podawaj je z cząstkami pomarańczy.

Ps. Zanim usmażysz drugą porcję, na tych pozostałych 20 g masła, umyj i osusz patelnię :)

Komentarze5 komentarzy

  1. Alicjo, czy te tosty powinny być twarde i chrupiące? Bo mi wychodzą miękkie i mokre w środku niezależnie od tego jak długo je smażę, udało mi się już nawet je spalić :P

    • Alicja

      Luna! Tosty smażone w ten sposób zawsze są miękkie :))) po prostu patrz, czy jajko się ścięło i czy są zarumienione – i zajadaj! :)

  2. Haha chyba już źle ze mną bo przeczytałam „przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minETKI”
    Wypróbowany przepis, wyszły mega dobre :)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter