Pancakes dyniowe z czekoladą

1

Tym przepisem oficjalnie otwieram jesień, którą oboje lubimy… za długie wieczory, dreszcze na wieczornych spacerach i przemoknięte, klejące się ubrania, które tak szybko trzeba z siebie zrywać… No dobra, rozmarzyłam się, a miało być o dyni ;) Zapraszam więc na pyszne pankejki!

Pancakes dyniowe z czekoladą

Zasada jest taka, jak w muffinkach – suche oddzielnie, mokre oddzielnie:

  • 1 szklanka dyniowego puree
  • 1,25 szkl. mleka
  • 1 duże jajko (tylko serio duże)
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1,25 szkl. mąki
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej (jeśli lubisz jej intensywność, daj 2 łyżeczki)
  • 2 łyżki czekoladowych wiórek, groszków etc

Najważniejsze jest puree, ale zrobisz je bardzo łatwo. Musisz po prostu mieć pokrojoną na plastry dynię, upiec ją w piekarniku, a potem zmiksować razem ze skórką. Najlepsze puree to gęste puree – mi wyszło gęste z dyni hokkaido (nie znam się na dyniach jakoś specjalnie, o tym, że to hokkaido powiedział mi sprzedawca;)

No więc gdy masz już to puree, to mieszasz po prostu mokre razem, suche razem, potem wszystko razem, a na końcu groszki lub wiórki :) Jest łatwo, no nie? Ciasto powinno mieć konsystencję gładkiej, gęstej śmietany – w razie czego dosypuj mąki lub dolej mleka (to generalnie zależy od gęstości puree).

Pancakes dyniowe z czekoladą smaż na rumiano z obu stron, najlepiej na patelni bez tłuszczu. Podawaj z syropem klonowym i na przykład z orzechami :)

Komentarze1 komentarz

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter