Pancakes ze szpinakiem

2

Wspominałam już, że uwielbiam naleśniki, makarony i wszystko, co ma kluskowatą strukturę? Jeśli nie, to własnie wspominam :) Szpinakowe pancakes to zielona wariacja na temat wytrawnych naleśników – idealna, gdy chcecie przemycić trochę wiosny, energii i witamin!

Pancakes ze szpinakiem

  • 1 szklanka szpinaku
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Zacznij od zblendowania maślanki, jajka i oleju, a więc wszystkich mokrych składników. Suche składniki (oprócz szpinaku i szczypiorku) wsyp do drugiej miski i wymieszaj dokładnie. Następnie wsyp suche do mokrych i połącz mikserem lub trzepaczką, aby otrzymać gładką masę.

A co ze szpinakiem?

Pancakes ze szpinakiem możesz zrobić na dwa sposoby: jeśli chcesz, by były zupełnie zielone, to zblenduj szpinak i szczypior razem z mokrymi składnikami. Jeśli chcesz mieć taki efekt, jak ja – drobno posiekaj szpinak i wmieszaj go (razem ze szczypiorkiem) do gładkiej masy, już na sam koniec tworzenia ciasta.

Ciasto nakładaj na natłuszczoną, rozgrzaną patelnię – i smaż ok. 2 minuty z każdej strony, na leciutko złotawy kolor. Podawaj na przykład z jogurtem greckim, skropionym sokiem z cytryny.

Komentarze2 komentarze

  1. Super przepis! Sama uwielbiam naleśniki wytrawne a tym bardziej szpinak :) Polecam dodać trochę sera feta lub pleśniowego i sos czosnkowy lub pomidorowy :)

Napisz komentarz