Panna cotta z rabarbarem

0

Ten prosty deser nauczyła mnie robić moja przyjaciółka (tak, tak – nie z samym Drwalem żyje Alicja;) – i od tamtej pory gości u nas całkiem często. Dziś w wariancie z pieczonym rabarbarem.

Panna cotta z rabarbarem

  • 400 g rabarbaru
  • 120 g cukru
  • 500 ml kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 40 – 50 g cukru
  • laska wanilii

Zacznij od przygotowania rabarbaru: obierz go, umyj, osusz i pokrój na 2 cm kawałki. Następnie wrzuć go do naczynia żaroodpornego, zasyp cukrem, wymieszaj i wstaw na 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni (piecz pod przykryciem). Po upieczeniu zlej rabarbarowy sok i podgrzewaj go w rondelku, aż połowa odparuje, a sam sok stanie się gęsty.

Śmietankę zagotuj z cukrem i ziarnami z laski wanilii – podgrzewaj do momentu, aż cukier przestanie być wyczuwalny pod łyżką. Następnie odlej ok. pół szklanki śmietany i rozpuść w niej żelatynę (ja używam do tego trzepaczki). Gdy żelatyna się rozpuści, połącz obie śmietany, wlej do pucharków i odstaw do ostygnięcia.

Przestudzone desery wstaw na kilka godzin do lodówki, by całkiem stężały. Przed podaniem polej deser rabarbarowym syropem i połóż na niego upieczone cząstki rabarbaru.

Panna cotta z rabarbarem to deser, który sprawdza się zarówno cały na zimno, jak też w wersji zimny dół + podgrzany sok i owoce. Ja wolę tę drugą opcję ;)

 

 

 

Napisz komentarz