Pasta z tuńczykiem

0

Jedzenie ryb ma na mnie obłędny wpływ. Obłędnie irracjonalny, uściślając;) Wystarczy, że w jakieś potrawie znajduje się ryba, a ja z automatu wmawiam sobie, że to na pewno jest zdrowe i nie pójdzie mi w boczki – a skoro jest zdrowe, to zamiast jednej kanapki z pastą, spokojnie można zjeść siedem ;)

Pasta z tuńczykiem

  • puszka tuńczyka w kawałkach w zalewie
  • 150 g serka wiejskiego
  • 1 ugotowane na twardo jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • kilka gałązek koperku lub szczypiorku
  • sól oraz pieprz

Pasta z tuńczykiem to z całą pewnością sposób na szybkie śniadanie. Mówiąc zupełnie szczerze „szybkość” psuje jedynie gotowanie jajka – więc jeśli nie mam akurat jakiegoś zbędnego, to najzwyczajniej w świecie je pomijam – i też jest smacznie;)

Jak przygotować pastę? Bardzo prosto. Tuńczyka i serek dokładnie odsącz, bo sos i śmietanka z serka rozwodnią Ci całą pastę. Teraz masz dwie opcje: albo odkładasz kawałki tuńczyka i wykładasz je na pastę, albo blendujesz z pozostałymi składnikami. Szczerze polecam tę drugą opcję – na zdjęciu widzisz kawałki, bo chciałam pokazać, że to serio tuńczyk ;)

Wracając do przepisu – serek, tuńczyka, majonez i jajko po prostu zblenduj na gładką pastę. Wmieszaj w nią posiekany szczypiorek lub koperek, dopraw solą i pieprzem – i gotowe. Podawaj oczywiście z ulubionym pieczywem.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter