Pasztet z galaretką z żurawiny

1

Podczas gdy Drwal zdradza Wam tajniki naszej sypialni, ja wciąż łudzę się, że przepisy też Was obchodzą ;) Wiem oczywiście, że recepta na boskie lizanie jest o wiele bardziej przydatna niż przepis na świąteczny obiad, ale nie tracąc nadziei mam dla Was wiosenną propozycję – pasztet z żurawiną.

Pasztet z galaretką z żurawiny

Ostrzegam, że będzie trochę zabawy, bo pasztet z galaretką z żurawiny to nie jest kanapka z łososiem ;)

  • 100 g łopatki wieprzowej
  • 50 g wołowiny
  • 30 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 suche bułki
  • 2 jajka
  • 0,7 szklanki białego wina
  • 50 – 60 g suszonych grzybów (namocz je wcześniej)
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna jałowca
  • po pół łyżeczki: tymianku, gałki muszkatołowej, majeranku, lubczyku, rozmarynu
  • szczypta soli i pieprzu
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki żelatyny
  • słoiczek – min. 200 g – żurawiny

Mięso oczyść i pokrój na kawałki. Przy okazji pokrój także cebulę i marchewkę – na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego mięso wraz z cebulą i marchewką; dodaj liście laurowe, jałowiec, tymianek, majeranek, podlej białym winem i wodą (ok. pół szklanki) – duś na niewielkim ogniu przez około 40 minut.

W międzyczasie namocz bułki w mleku, grzyby ugotuj do miękkości, oddziel żółtka od białek – białka ubij na pianę.

Podduszone, przestudzone mięso przepuść przez maszynkę do mielenia. Przez te samą maszynkę przepuść także odsączone bułki oraz grzyby. Wszystko wrzuć do jednej miski.

Do mięsa, bułek i grzybów dodaj żółtka, gałkę muszkatołową, lubczyk, pieprz oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, ja robię to ręką, bo jest najszybciej ;) Na końcu wmieszaj pianę z białek.

Jeżeli uznasz, że masa jest za ścisła, możesz wlać kilka łyżek wywaru z patelni, w której dusiło się mięso. Tak przygotowany pasztet wyłóż do formy (ja używam keksówek wyłożonych pergaminem) i piecz ok. 1,5 h w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Gdy pasztet przestygnie, przygotuj żurawinę. W tym celu namocz żelatynę w 1 szklance zimnej wody i odstaw na ok. 10 min., by napęczniała. Żurawinę podgrzej w rondelku i dodaj do niej żelatynę – ciągle mieszając. Gdy żurawina połączy się z żelatyną, wylej ją na pasztet i odstaw do stężenia, najlepiej do lodówki.

Komentarze1 komentarz

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter