Penne z pesto z rukoli

5

Makaron zbliża ludzi. Może być bardzo wykwintny, ale mimo wszystko ma w sobie coś domowego. Idealny do spokojnego, wspólnego gotowania i nabierania energii na bardzo intensywną noc;) Tym razem jako penne z zielonym pesto.

Penne z pesto z rukoli

  • 500 g makaronu penne
  • 150 g rukoli
  • garść obranych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • szczypta soli i pieprzu

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – po ugotowaniu odcedź, ale pozostaw w garnku.

Wszystkie pozostałe składniki (oprócz parmezanu!) zblenduj na gładką masę, doprawiając solą i pieprzem według uznania. Połącz z makaronem i podgrzej przez około 2 minuty. Posyp parmezanem i… napisz, czy smakowało;)

Komentarze5 komentarzy

  1. Ja zrobiłam wczoraj – wszystko jak w przepisie ale pesto wyszło mocno gorzkie – czym można przełamać gorycz?? zostało mi dosyć sporo pesto i szkoda byłoby wyrzucać…

    • Alicja

      Kari, udało się coś z tym zrobić? Próbowałaś orzechów przed dodaniem? Ala ma rację z tymi uwagami.. Może następnym razem dodaj orzechy nerkowca? one są słodkawe :*

      • Tak, udało sie… Wylać do zlewu… Nie pomógł miód… Orzechy włoskie owszem gorzkawe były bo młode takie… Trudno… Już wiem że z włoskimi nie lubię, a z nerkowcami drugie pesto wyszło super😋

  2. A jest sens ratować pół szklanki pesto? :)) wyrzuć po prostu, bo szkoda czasu – to w końcu rukola, ona jest gorzka sama w sobie. Jedyny sposób to chyba podgrzewanie z niedoprawionym bulionem albo cytryna. Może miałaś gorzkie orzechy? ja robie to pesto od lat i nie wyszło mi, to znaczy wyszło gorzkie, tylko dwa razy – raz przesadziłam z rukolą, a drugi raz własnie przez gorzkie orzechy. Pozdrawiam

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter