Pieczona dynia

0

Mam dla was kilka pysznych, jesiennych przepisów, których podstawą jest upieczona dynia. By jednak nie powtarzać tej instrukcji za każdym razem wrzucam ją jako pierwszy wpis długiej, dyniowej serii. Szczerze mówiąc jest to drugi wpis, bo przecież pierwsze były dyniowe pancakes – też oparte na musie z pieczonej dyni. I właśnie po wrzuceniu tamtego przepisu dostałam od was sporo pytań o instrukcję pieczenia krok po kroku. Zatem zaczynajmy!

Pieczona dynia

  • dynia
  • sól morska
  • oliwa z oliwek lub olej

Najpierw musisz uporać się z dynią, a więc opłucz ją, pokrój na mniejsze części, obierz ze skóry. Następnie usuń pestki i to, co jest wokół nich – tak, aby pozostał sam miąższ.

Tak przygotowaną dynię pokrój w grubą kostkę (takie 2cm kawałki), potem wrzuć do miski, oprósz solą morską i skrop oliwą z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli przygotowujesz dynię pod słodkie danie, pomiń sól. Jeśli zależy Ci na aromatycznym dodatku – oliwę zastąp dowolnym olejem, na przykład orzechowym.

Dynię piecz rozłożoną na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Kilogramową dynię (mówię o wadze kostki) piekę przez ok. 40 min. Musisz to po prostu kontrolować i uważać, by się nie przypaliła.

 

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter