Pieczone bataty

0

Pieczone bataty to przekąska, którą bez problemu przygotuje nawet Najgorsza Pani Domu. Wprawdzie trudno nią zaimponować np. przyszłej teściowej – bo jakby nie patrzeć pieczona sarna to to nie jest – ale jak się postarasz, to przynajmniej będzie szybko i smacznie ;)

Pieczone bataty

  • 500 g batatów (słodkich ziemniaków)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • kilka piórek cebuli
  • sól oraz pieprz
  • opcjonalne: posiekane orzechy laskowe

Bataty dokładnie umyj, osusz i pokrój w niewielkie cząstki – ja zazwyczaj kroję je tak, jak na zdjęciu lub na kształt frytek – w zależności od tego, czy pieczone bataty mają być dodatkiem do głównego dania, czy samodzielną przekąską.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni i przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia.  Oliwę zmieszaj z ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtocz w niej kawałki batatów i wyłóż je na blachę. Całość posyp piórkami cebuli i – jeśli chcesz – garścią posiekanych orzechów laskowych.

Piecz około 25 minut.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter