Pieczone figi

0

Pieczone figi to chyba najprostszy grecki deser. Ja lubię je przede wszystkim za łatwość przygotowania oraz to, że są idealne na późną kolację. W końcu jedzenie owoców zagłusza wyrzuty sumienia o ciągłe podjadanie, prawda? ;)

Pieczone figi

  • 4 dojrzałe figi
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki czerwonego wina (najlepiej wytrawnego)
  • odrobina skórki z cytryny
  • opcjonalnie (bardzo polecam): 2 gałązki tymianku lub rozmarynu

Wykonanie jest banalnie proste: posiekany tymianek (lub rozmaryn), miód, cukier i wino delikatnie wymieszaj w misce. Następnie wkładaj do niej przekrojone na połówki figi i obtocz je w taki sposób, by owoce były całe w sosie.

Tak przygotowane figi wykładaj do naczynia żaroodpornego, następnie posyp je delikatnie skórką z cytryny. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 min. Jeśli figi nie są dojrzałe wydłuż czas pieczenia do 30-40 minut.

Pieczone figi podawaj na ciepło lub na zimno.

Napisz komentarz