Pieczony kalafior z sosem czosnkowym

4

Moja ulubiona przystawka, od zawsze. No dobrze, może „jedna z ulubionych”, co jednak nie zmienia tego, że na naszym stole pojawia się aż za często :) Znacie to uczucie, gdy przyjdzie wam na myśl jakieś danie, które lubicie, a potem robicie je przez kilka dni, dzień w dzień, aż już nie możecie w końcu na nie patrzeć? Ja znam doskonale – i ten pyszny kalafior trafia do tej kategorii regularnie :)

Pieczony kalafior z sosem czosnkowym

  • 1 kalafior
  • oliwa z oliwek
  • świeża kolendra do podania

Kalafiora umyj, osusz, podziel na różdżki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, spryskaj oliwą i piecz ok 22-25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu posyp posiekaną kolendrą.

Pieczony kalafior smakuje świetnie z każdym dipem lub czosnkowym aioli:

  • 2 sparzone żółtka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szklanka oliwy z oliwek

Aby przygotować aioli – czyli tradycyjny prowansalski sos – zmiksuj sparzone żółtka z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie dodawaj stopniowo (taką małą strużką) sok z cytryny i oliwę – cały czas miksując, aż do uzyskania sosu o strukturze majonezu. I gotowe! :)

Komentarze4 komentarze

    • a i zapomniałam dodać, że surowy kalafior, oczywiście wcześniej oczyszczony z żyjątek, też jest boski z sosem czosnkowym, takim na bazie jogurtu. DO tego koperek i mamy cudowną sałatkę do grilla.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter