Pierniczki norymberskie

2

Pierniczki norymberskie, to dla mnie – obok tradycyjnych niemieckich lebkuchen – esencja magicznych Świąt. Robię je zawsze z myślą o Drwalu bo odsyłają mnie do nostalgicznych wspomnień, takich, które chowa się na zawsze gdzieś na dnie serduszka. 

Pierniczki norymberskie

Pierniczki są dość wymagające, ale to trud, który się opłaca. Są miękkie w zasadzie od razu, więc możesz przygotować je w dowolnym momencie, nawet przed samymi Świętami :)

  • 20 opłatków do pierniczków lub okrągłych wafli
  • 250 g mielonych migdałów + 60 migdałów do dekoracji
  • 150 g drobnego brązowego cukru do wypieków
  • 3 duże białka jaja
  • 50 g płynnego miodu
  • 40 g masy marcepanowej
  • 50 g orzechów (laskowe, włoskie – oby nie gorzkie! lub i jedne, i drugie)
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy lub dowolnych kandyzowanych owoców
  • 20 g mąki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 25 g przyprawy korzennej (do piernika)

Zacznij od wymieszania białek z miodem i brązowym cukrem. Dodaj zmielone na mąkę migdały, zmielone lub bardzo drobno posiekane orzechy, drobno startą masę marcepanową, posiekaną skórkę pomarańczową. Dosyp mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną – i wszystko razem dokładnie wymieszaj, aż otrzymasz gęstą pastę. Możesz oczywiście użyć do tego miksera. Jeśli uznasz, że ciasto jest za rzadkie, to dosyp odrobinę mąki.

Wafle lub opłatki wyłóż na blachę. Następnie nakładaj piernikową pastę na każdy opłatek w taki sposób, by zostawić ok. 5 mm wolnego brzegu – pierniczki będą rosły. Nałożona pasta powinna mieć ok. 1,5 cm grubości. Każdy z pierniczków udekoruj trzema migdałami, wciskając je po prostu w masę.

Tak przygotowane pierniczki odstaw na 24 godziny, bez przykrycia. Po tym czasie piecz je w temp. 180 stopni przez ok. 12 min., aż zbrązowieją. Co mniej więcej 5 minut uchylaj na chwilkę drzwiczki piekarnika, by wypuścić nadmiar pary.

Upieczone i ostudzone pierniczki norymberskie udekoruj lukrem, zrobionym z cukru pudru i gorącej wody – lukier powinien być półprzezroczysty i delikatny, więc użyj 2-3 łyżki wody na ok. szklankę cukru pudru.

Komentarze2 komentarze

  1. Mmmm… Chodzą za mną te pierniczki. :-) W tym roku po raz pierwszy będę robić lebkuchen (słyszałam, że są pyszne). Zawsze na święta były tylko u mnie wyłącznie tradycyjne polskie pierniczki, ale że mam skłonności do wszelakich eksperymentów, teraz zaszaleję z innymi wersjami. ;-)
    A jeśli chodzi o norymberskie, to mam rozumieć, że z tego przepisu wyjdzie 20 sztuk? Nie wiem , czy to nie za mało dla mojego mężczyzny :-/ Chyba, że są bardzo słodkie??? Straszny z niego łasuch…:-D

    • Alicja

      Martinet – mój kochany Drwal uwielbia i jedne, i drugie, ja zresztą też :) Lebkuchen są przepyszne!
      A co do ilości – pamiętaj, że pierniczki norymberskie są bardzo duże – mają ok. 9 cm średnicy – z pewnością nie będzie ich za mało ;)
      Powodzenia!

Napisz komentarz