Piernikowe gofry

0

Piernikowe gofry to cudowny grudniowy umilacz – pachną tak pięknie, że od razu włącza mi się w głowie świąteczny alert :) Wprawdzie mają trochę kalorii i potrzeba na nie trochę czasu, ale efekt wynagradza wszystko! Zwłaszcza jeśli możesz podzielić się goframi z jakimś fajnym Drwalem, a potem dzielnie spalać te kalorie ;)

Piernikowe gofry

  • 185 g mąki pszennej
  • 120 g drobnego cukru (najlepiej brązowego) lub cukru perlistego
  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • 0,25 szkl. mleka (70 g)
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Podany przepis jest na gofry belgijskie, więc ciasto będzie raczej do nakładania łyżką niż wylewania.

W rondelku podgrzej mleko (tak na max 50 stopni, chodzi tylko o to, by było ciepłe) i rozpuść w nim pokruszone drożdże. W drugim rondelku, misce albo misie malaksera połącz mąkę, przyprawę do piernika, szczyptę soli oraz jajko z żółtkiem. Następnie wlej do tego mleko z drożdżami i zagnieć drożdżowe ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce na 30 – 45 min. pod przykryciem, by wyrosło.

Gdy ciasto wyrośnie dodaj do niego pokrojone w plasterki masło oraz drobny cukier. Dokładnie wszystko zagnieć – możesz zrobić to robotem kuchennym (thermomix etc). Odstaw ciasto na kolejne 20 minut.

Ciasto nakładaj łyżką i po prostu piecz gofry na złoty kolor – nie podaję dokładnych parametrów, bo jak wszyscy wiemy każda gofrownica jest inna :)

Gotowe gofry podawaj oprószone cukrem pudrem bądź cynamonem, z bitą śmietaną i owocami lub w jakikolwiek sposób, który lubisz:)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter