Pikantne jaja z curry

0

Gdy podawałam wam przepis na jaja faszerowane z anchois wspomniałam o tym, że oboje uwielbiamy tego typu przystawki, choć zdecydowanie wolimy spędzać czas w łóżku niż w kuchni. Doświadczenie mówi nam jednak, że jeśli się coś bardzo lubi, to warto spędzić ten dodatkowy kwadrans na faszerowaniu ;)

W ten oto sposób dochodzimy do przepisu na pikantne jaja z curry i szczyptą suszonej papryki. Zaczynajmy! :)

Pikantne jaja z curry

  • 6 jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka curry
  • 3-4 krople sosu tabasco
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta zwykłego pieprzu czarnego
  • szczypta papryki do posypania
  • koperek do dekoracji

Jajka ugotuj na twardo, a następnie odlej z nich wodę i dolej takiej lodowatej – niech postoją w niej do ostygnięcia, to będzie Ci łatwiej je ładnie obrać. Ostudzone jajka przekrój na połówki, ostrożnie wyjmij żółtka – jedno jajko zostaw w całości.

To jedno jajko oraz wszystkie żółtka maksymalnie rozdrobnij – na przykład przecierając przez sitko. Następnie dodaj majonez, curry, pieprz i tabasco – i wymieszaj lub zblenduj całość na gładką masę. Gotową masę przełóż do szprycy i napełnij ją połówki białek. Możesz oczywiście zrobić to łyżeczką lub widelcem ;)

Na koniec posyp jajka szczyptą suszonej papryki i udekoruj niewielkimi gałązkami kopru.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter