Pizza z pomidorkami

0

Być może widzieliście mój błagalny apel na instagramie: zwiedziona perwersyjnym kształtem żółtego pomidorka, ukradłam go koleżance (jego oraz 20 jego kolegów, aby nie czuł się samotny), a potem nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić. Wprawdzie zjadłam sugerowaną przez was kanapkę, ale nadal ich trochę zostało… i wtedy internet zesłał mi przepis na pizzę! A zatem zaczynajmy.Pizza z pomidorkami

Tu znajdziesz przepis na najlepsze, superszybkie i łatwe ciasto na pizzę.

Jeśli chcesz posmarować ciasto sosem, to tu znajdziesz dwa przepisy na sos do pizzy.

I teraz najważniejsze: to pizza, a nie sarnina, więc teoretycznie nie da się tego popsuć. Teoretycznie, bo się zakochałam w Drwalu tak na zabój (a wiecie jak wyglądają początki), to zamiast 20 g drożdży dałam 20 dag ;) Możecie sobie wyobrazić efekt. Jeśli jednak nie przeżywacie właśnie romantyczno-erotycznych uniesień, a przy tym macie dobry przepis na ciasto (a macie wyżej!), to sukces murowany, a ze składnikami możecie szaleć dowolnie.

Dodawajcie zatem co chcecie, choć możecie ściągnąć ode mnie:

  • 8 – 10 pomidorków koktajlowych + oliwa z oliwek
  • 100 g tartego parmezanu (lub innego sera)
  • kilka plastrów sera koziego
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 – 2 łyżki miodu
  • opcjonalnie: kilka liści bazylii do podania

Pomidorki podsmaż na oliwie z oliwek, a następnie obtocz je w miodzie.

Przygotuj ciasto z przepisu, rozwałkuj je i uformuj kształt (możesz piec na kamieniu do wypiekania pizzy lub w dowolnej blaszce). Jeśli lubisz sos pomidorowy, posmaruj nim ciasto, posyp parmezanem, a potem wyłóż ulubione dodatki (u mnie: pomidorki, kapary, kozi ser). Brzegi możesz posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Pizzę wstaw do zimnego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piecz ok. 20-25 minut.

 

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter