Placki ziemniaczane z cukinią

0

Przepis na placki ziemniaczane z cukinią – jako idealną opcję na kolację – podrzucił nam Krzysztof Łycha Kozera. Nie muszę chyba dodawać, że jako para uwielbiająca wszystko, co da się zjeść (jedzenie to w końcu nasza druga miłość!), postanowiliśmy przetestować pomysł Krzysztofa.

Placki ziemniaczane z cukinią

Autor przepisu ma dość nonszalanckie podejście do proporcji, więc spróbowałam uporządkować je sama :))  Jedyną różnicą pomiędzy naszymi przepisami jest to, że dodałam (jak zawsze) odrobinę mąki. Poza tym bez zmian:

  • 5 – 6 ziemniaków
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 3 łyżki żółtego startego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli oraz pieprzu
  • do podania: 200 ml jogurtu naturalnego + 1-2 ząbki czosnku

Ziemniaki umyj i obierz, następnie zetrzyj na tarce z bardzo drobnymi oczkami. Podobnie zrób z cebulą. Cukinię dokładnie umyj, oczyść i zetrzyj na nieco grubszych oczkach niż ziemniaki. Połącz wszystko, odciskając nadmiar wody.

Do tak przygotowanej masy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wbij jajko, dodaj mąkę pszenną oraz starty ser. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wszystko wymieszaj. Placuszki nakładaj łyżką na rozgrzany olej, smaż z obu stron na rumiany, złocisty kolor. Po smażeniu układaj je na ręcznikach papierowych, aby odcisnąć nadmiar tłuszczu. Gotowe placki podawaj z jogurtem.

Ps. Myślę, że w innym wariancie czosnek można dodać do jogurtu (zamiast do ciasta) – wtedy otrzymasz placuszki z jogurtem czosnkowym.

A tak wygląda zdjęcie, którym zainspirował nas Krzysztof:

Placki ziemniaczane z cukinią

 

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter