Polewa czekoladowa

0

Polewa czekoladowa przyda Ci się zapewne nie raz – w końcu trzeba czymś powykańczać te wszystkie ciasta, polać naleśniki, które przecież kiedyś jeszcze usmażysz lub po prostu zanurzać w niej owoce lub bezwstydnie zlizywać z palców, gdy nikt nie podgląda ;)

Polewa czekoladowa

  • 100 g połamanej na kawałki dobrej mlecznej czekolady
  • 50 g masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 lub 3 płaskie łyżki kakao
  • 5 łyżek wody

W rondelku umieść cukier puder, kakao i wodę, wymieszaj, ustaw na małym ogniu i zagotuj – przez cały czas mieszając. Jeśli nie chcesz mieć grudek, zrób tak jak ja i mieszaj to trzepaczką lub końcówką do miksera;) Gdy zacznie się gotować, dodaj masło – mieszaj aż się rozpuści – a na końcu wrzuć pokruszoną na kawałki czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści zdejmij rondelek z ognia. Polewa czekoladowa bardzo szybko gęstnieje – gdy tylko zacznie gęstnieć polej nią deser.

Jeśli zamierzasz polać nią ciasto, pomagaj sobie szpatułką lub nożem – bo jest naprawdę gęsta;)

Avatar

Napisz komentarz