Pomidorowy sos do pizzy – dwa warianty

0

Pizza to takie danie, które czasem dobrze robi każdemu. Choć robi się ją bardzo szybko, to dobrze wiem, że jeszcze szybciej zamawia się ją do domu;) Jeśli jednak mimo wszystko uprzesz się, by wykonać ją samodzielnie, najprawdopodobniej będziesz potrzebować właśnie sosu.

Pomidorowy sos do pizzy

Pomidorowy sos do pizzy to sos, którym smarujemy świeżo wyrobione ciasto przed wyłożeniem dodatkowych składników. Jego bazą mogą być świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy.

Wersja z koncentratem:

  • 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 50 ml wody
  • posiekana bazylia i oregano – lub po pół łyżeczki wersji suszonej
  • świeżo mielony czarny pieprz

Wszystkie składniki po prostu ze sobą wymieszaj – i gotowe :)

Wersja z pomidorami (którą zdecydowanie wolimy):

  • 240 g pomidorów pelati (1 puszka) lub 5-6 pomidorów świeżych + 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • posiekana bazylia i oregano – lub po pół łyżeczki wersji suszonej
  • świeżo mielony czarny pieprz

Jeśli używasz świeżych pomidorów, to sparz je wrzątkiem, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne, a następnie dodaj do nich 2 łyżeczki koncentratu. Jeśli używasz pomidorów z puszki, to użyj ich razem z sosem. Dalej kroki są takie same: wszystkie składniki wrzuć do rondla, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 12-15 minut, aż zgęstnieje. Jeśli pomidory nie rozgotowały się wystarczająco, możesz je przetrzeć widelcem lub zblendować.

 

 

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter