Pomidory faszerowane makaronem

0

Jeśli masz ochotę pokręcić się w kuchni nieco dłużej niż pięć minut, to mam dla Ciebie pewną propozycję. Wyobraź sobie minę Drwala, gdy zobaczy Cię zasłoniętą jedynie tacą z pomidorami – i nagle przestanie wiedzieć, co skosztować jako pierwsze ;)

Pomidory faszerowane makaronem

  • 4 pomidory
  • 80 g drobnego makaronu
  • 1 niewielka czerwona cebula
  • 2 kulki mozarelli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • świeża bazylia
  • pół łyżeczki oregano
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

Zacznij od wstawienia makaronu – ugotuj go al dente, kierując się instrukcją na opakowaniu. Gdy makaron będzie się gotował, zajmij się pomidorami. Umyj je, osusz, zetnij ich wierzchy i wydrąż za pomocą łyżeczki. Nie wyrzucaj miąższu! – jeszcze się przyda. Wydrążone pomidory oprósz delikatnie solą i połóż na bibułkach, by się odsączyły (oczywiście wydrążeniem do dołu;).

Cebulę i czosnek drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj do nich wydrążony miąższ pomidorowy i koncentrat – smaż na wolnym ogniu, aż uzyskasz bardzo gęsty sos. Pod koniec gotowania dorzuć posiekaną bazylię i świeżo mielony pieprz – od tego momentu gotuj jeszcze 2-3 minuty. Gotowy sos wymieszaj z makaronem.

Mozarellę pokrój w grube plastry – włóż po jednym plastrze do każdego pomidora. Następnie wyłóż do nich farsz makaronowo-pomidorowy, przykryj drugim plastrem mozarelli i oprósz lekko oregano (czyli potrzebujesz 2 plastry mozarelli do każdego pomidora). Gotowe pomidory przykryj odciętymi kapeluszami i wstaw do pieczenia – możesz spiąć je dla pewności wykałaczką.

Pomidory faszerowane makaronem piecz w naczyniu żaroodpornym przez około 30 minut w temp. 180 stopni.

Napisz komentarz