Pstrąg po baskijsku

0

Wspominałam już, że uwielbiamy ryby? Jeśli nie, to mówię o tym teraz – jako para potrzebująca mnóstwa energii do różnych… zabaw, uwielbiamy wszystko, co pyszne, szybkie, ładne i energetyczne ;) Pstrągi też wpisują się w te wymagania!

Pstrag po baskijsku

  • 2 pstrągi
  • garść mąki do panierowania
  • 3 łyżki octu winnego z białego wina
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 3 papryczki chilli
  • 1 niewielka cytryna
  • oliwa do smażenia
  • brokuły do podania

Choć pstrąg po baskijsku brzmi jak skomplikowane danie, to jego przygotowanie jest naprawdę proste. Zacznij od… kupienia dobrych, sprawionych pstrągów ;) Dokładnie je umyj, osusz i natrzyj wewnątrz octem (około pół łyżki na sztukę). Do każdego włóż kilka listków pietruszki (maksymalnie pół standardowego pęczka). Następnie spanieruj je w mące i usmaż na rozgrzanej oliwie – na złoty kolor.

Usmażone ryby zdejmij na chwilę z patelni, a do oliwy dodaj posiekane papryczki chilli, pozostały ocet (ok. 2 łyżki) i pozostałą pietruszkę, drobno posiekaną. Wymieszaj, włóż na to znowu pstrągi i pogotuj całość około 5 minut. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

Podawaj z kawałkami cytryny do skropienia pstrągów sokiem – oraz blanszowanymi brokułami.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter